“Grapefruit juice enhance the uptake of coenzyme Q10 in the human intestinal cell-line Caco-2” in the May 15, 2010 issue of Food Chemistry
 

CoQ10 זוהה לראשונה בשנת 1957, מאז זיהויו הולכים ומצטברים עוד ועוד ממצאים מדעיים המדווחים על חשיבותו לשמירה על בריאות תקינה. רכיב זה נמצא בכל רקמה ורקמה בגופנו, ובעיקר ברקמות הלב, כבד, כליות ולבלב. בין תפקידיו הרבים ניתן למנות את סייעו בשמירה על רמות דלקת בריאות, מצב מנטאלי תקין, בריאות הלב ורמות סוכר תקינות (2-7). כמו כן משמש כנוגד חמצון רב עוצמה ובעל תפקיד חשוב בתהליך הפקת האנרגיה בתא.
למרות כל היתרונות הבריאותיים, אחת מהבעיות העיקריות של ה CoQ10 היא הזמינות הביולוגית הנמוכה שלו, כלומר ספיגה לא טובה דרך המעי (8). תכונה זו מחייבת שילוב של תוספי CoQ10 באלמנטים שומניים, לתמיכה בספיגה (9). מחקר מעבדה חדש מצא כי מיץ אשכוליות עשוי לשפר את הספיגה של ה :CoQ10
במחקר זה מצאו החוקרים כי ספיגת הרכיב, בתאים שהושרו בתמיסה שכללה 1% מיץ אשכוליות במשך שעתיים, היתה גבוהה ב50% מהתאים בקבוצת הפלצבו. כלומר מיץ האשכוליות העלה בצורה משמעותית את ספיגתו.
החוקרים הציעו כי מיץ האשכוליות מעלה את ספיגת ה CoQ10 ע"י הפחתת פעילות חלבון ה P-glycoprotein, אשר שולט באופן ישיר בספיגת ה CoQ10 לתאים.

העובדה כי מיץ האשכוליות משפיע על ספיגת תרופות מרשם כמו תרופות ללחץ דם ויתר כולסטרול וקצב לב, מחייבת מודעות והתנהלות בהתאם. נוטל תרופות מרשם? יש ליידע את הרופא המטפל במידה והנך מעוניין לשלב מיץ אשכוליות בתפריטך.

References:
1.      “Questions and answers about Coenzyme Q10” posted on the National Cancer Institute Website http://www.cancer.gov/cancertopics/pdq/cam/coenzymeQ10/Patient/page2
2. Wang, X.L., et al., Cosupplementation with vitamin E and coenzyme Q10 reduces circulating markers of inflammation in baboons. Am J Clin Nutr, 2004. 80(3): p. 649-55
3. Ishrat T.  Coenzyme Q10 modulates cognitive impairment against intracerebroventricular injection of streptozotocin in rats.  Printed online in Behavioural Brain Research doi:10.1016/j.bbr.2006.03.009
4. Hargreaves IP.  The coenzyme Q10 status of the brain regions of Parkinson’s disease patients.  Neuroscience Letters 447 (2008) 17–19
5. Pothmann, R.  Migraine Prevention in Children and Adolescents: Results of an Open Study With a Special Butterbur Root Extract.  Headache 2005; 45(3): 196-203
6. Wisloff, U., S. M. Najjar, et al. (2005). "Cardiovascular risk factors emerge after artificial selection for low aerobic capacity." Science 307(5708): 418-20
7. Petersen, K. F., D. Befroy, et al. (2003). "Mitochondrial dysfunction in the elderly: possible role in insulin resistance." Science 300(5622): 1140-2
8. Y. Zhang, F. Aberg, E.L. Appelkvist, G. Dallner and L. Ernster, Uptake of dietary coenzyme Q supplement is limited in rats, Journal of Nutrition 125 (1995), pp. 446–453
9. “CoQ10 Emulsions Boost Bioavailability” posted on Nutraingredients.com – April 8,  2008 http://www.nutraingredients.com/Research/CoQ10-emulsions-boost-bioavailability-study
10. Itagaki S.  Grapefruit juice enhance the uptake of coenzyme Q10 in the human intestinal cell-line Caco-2.  Food Chemistry 2010; 120(2): 552-555
11. A. Dahan and G.L. Amidon, Grapefruit juice and its constituents augment colchicine intestinal absorption: Potential hazardous interaction and the role of p-glycoprotein, Pharmaceutical Research 26 (2009), pp. 883–892
12. Itagaki S.  Interaction of coenzyme Q10 with the intestinal drug transporter P-glycoprotein, Journal of Agricultural and Food Chemistry 56 (2008), pp. 6923–6927