הרימון - אלפי מחקרים בוצעו בעשור האחרון על תכונותיו הרפואיות של הרימון. תכונותיו הרפואיות נרחבות ונמצאו יעילות למגוון רחב של בעיות רפואיות.

שמן זרעי רימון מכיל 64%-83% חומצה פוניסית. חומצת שומן רב בלתי רוויה
ידוע גם בשם אומגה 5 (ω-5).

תכונות של חומצה פוניסית (אומגה 5):

  • אנטי קרצינוגניות.
  • נוגדות חמצון חזקות.
  • אנטי דלקתיות.
  • אנטי גליקמיות (רמות סוכר גבוהות).
  • בעלת תפקיד מרכזי במנגנון מניעת מחלות שונות.

שמן זרעי רימון (PSO) מכיל 12-20% ממסת הזרעים השלמה. 
לשמן זרעי הרימון ישנן השפעות מיטיבות רבות על הגוף אך הבשורה והתגלית במחקרים האחרונים שנעשו על חולדות הינה השפעתו המיטיבה על התסמונת המטבולית.

סילוק רדיקלים

השמן משפיע לטובה על הכבד (הפחתת ריכוז הטריגליצרידים), על חילוף החומרים ועל הורדת מדדי הסוכר (משפר את הפרשת האינסולין) והכולסטרול. 
החומצה הפוניסית היא נוגדת חמצון חזק מאוד ועוזרת בסילוק רדיקלים חופשיים בגוף. 

מחלות הדמנציה, מחלות מעי דלקתיות וקוליטיס

בנוסף נעשה מחקר בבעלי חיים על ההשפעות נוגדות החמצון והאנטי דלקתיות של החומצה הפוניסית על מחלות הדמנציה ועל מחלות מעי דלקתיות, כגון - קוליטיס. במחקר על עכברים הוכח כי החומצה הפוניסית היטיבה עם דלקת המעי הגס ע"י הפחתת רמות TNF (פקטורי דלקת) ונראתה השפעה מיטיבה ניכרת על רירית מערכת העיכול. 

השפעתו של שמן זרעי רימונים על התפשטות תאי סרטן

מחקרים שנעשו בעשור האחרון לגבי שמן זרעי הרימון מצאו כי יש לו השפעות נוגדות סרטן. מחקר שנעשה על שמן זרעי הרימון וטיפול בסרטן השד מצא כי החומצה הפוניסית עיכבה את התפשטות תאי סרטן השד ואת הפרשת הציטוקינים הפרו דלקתיים. 

מחקר נוסף שנעשה על עכברושים עם סרטן ערמונית וסרטן המעי הגס הראה כי החומצה הפוניסית מעודדת פעילות אפופטוזית ועיכוב ההתפשטות של תאי הסרטן.

תמציות רימונים מעכבות רמות טסטוסטרון ודיהידרוטסטוסטרון

בשנים האחרונות הוכח שלמתן משולב של תמציות רימונים כולל לוטאולין, חומצה אלגית ו-PA יש פעילות אנטי סרטנית מוגברת בניסוי קליני שלב II בחולי סרטן הערמונית, צריכת מיץ רימונים נורמלה אנטיגן ספציפי לערמונית [70].

לאחרונה, ניסוי קליני נוסף בשלב II הראה השפעות חיוביות של PA בחולים עם סרטן הערמונית [71].
תפקיד ה - PA נחקר גם בסרטן ערמונית גרורתי. רימון מונע גרורות על ידי הפחתת נדידת התאים, הגברת הידבקות התאים. כמו כן מונע השפעה אנטי גרורתית. 

במחקר שנעשה על עכברים נמצא כי החומצה הפוניסית בצורה של נאנו חלקיקים השפיעה על הירידה במשקל הגוף ובמסת השומן בעכברי הביקורת, וכן שיפרה את העמידות לאינסולין, ויסות רמות הגלוקוז בדם ואת מדדי הכבד. 
סך כל הנתונים מראים כי נאנו אומגה 5 יעיל בהפחתת חלק מהאינדיקטורים לתסמונת מטבולית.

שמן זרעי הרימונים ואלצהיימר

מחקר נוסף שנעשה על עכברים באוניברסיטה העברית בדק את ההשפעה של נאנו טיפות שמן זרעי רימונים על מחלות ניווניות נוירו דגנרטיביות, כגון אלצהיימר
העכברים קיבלו את הנאנו אומגה 5 בתוך מי השתייה שלהם. 
נמצא כי נאנו טיפות שמן זרעי הרימונים עיכב משמעותית את התפתחות והחמרת המחלה בחולים מאובחנים ואת מניעת ביטוי המחלה בנבדקים בסיכון.  

השפעה על התפקודים הקוגניטיבים לחולי טרשת

ב-2018 בוצע מחקר קליני אקראי כפול סמיות אשר כלל 30 חולי טרשת נפוצה.
המחקר בדק את ההשפעה על התפקודים הקוגניטיבים בחולים אלו ע"י נאנו שמן זרעי רימונים, המורכב מ- 80-90%  אומגה 5 (חומצה פוניסית) - חומצת שומן רב רוויה, הנחשבת לאחד מנוגדי החמצון החזקים בטבע.

מחצית מהחולים (קבוצה 1) קיבלו נאנו שמן זרעי רימונים במשך שלושת החודשים הראשונים ולאחר מכן כדורי פלצבו המכילים שמן סויה למשך שלושה חודשים נוספים.

חולים בקבוצה 2 קיבלו פלצבו בשלושת החודשים הראשונים, ונאנו שמן זרעי רימונים בשלושת החודשים הבאים (בנוסף לטיפולים החיסוניים לטרשת נפוצה).

לאחר מכן, כל החולים קיבלו את הנאנו שמן זרעי רימונים למשך שישה חודשים נוספים. 

לא דווחו שום תופעות לוואי באף אחד מהמטופלים בשתי הקבוצות במהלך שתי תקופות הטיפול של המחקר.
תוצאות המחקר מספקות אינדיקציות לכך שמתן נאנו שמן זרעי רימונים לחולי טרשת נפוצה משפר ומייצב נכות קוגניטיבית.

מקורות:

https://www.ijpsonline.com/articles/effects-of-nutraceutical-punicic-acid-3332.html

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2211034821003709

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1549963414001336

https://www.nature.com/articles/s41598-020-71878-y